,

ADHD en een kinderfeestje: tips voor de begeleiding

ADHD op kinderfeestje

Een kind met ADHD op een kinderfeestje ontvangen, het kan zijn dat je daar als ouder een beetje tegenop ziet. Nou maken ouders zich sowieso vaak zorgen om de drukte en het aantal decibel op een kinderfeestje, en dat is logisch. Want de ervaring leert dat heel veel kinderen drukker en uitgelatener zijn tijdens een kinderfeestje dan dat in het dagelijks leven. Voor dit blog sprak ik met kindercoach Petra van Loo en zij deelt haar tips voor de begeleiding van kinderen met ADHD (en eigenlijk alle kinderen) op een kinderfeestje.

Druk gedrag op een kinderfeestje

Laten we vooropstellen dat er grote verschillen bestaan tussen kinderen met ADHD. Niet alle ADHD’ers zijn druk, onhandig en impulsief. En kinderen zonder ADHD kunnen deze kenmerken ook vertonen.

Kenmerken ADHD

Kenmerken van kinderen met ADHD zijn impulsief gedrag, concentratieproblemen en rusteloosheid. Deze kinderen hebben behoefte aan structuur en een prikkelarme omgeving. Aangezien kinderfeestjes zich vaak kenmerken door het tegenovergestelde, kan een kind op een verjaardag uit de bocht vliegen. En dat wil je graag voorkomen. Voor het kind, voor de andere kinderen en voor jezelf. Een kinderfeestje hoort plezierig te zijn.

Kinderen die geen seconde op hun stoel kunnen blijven zitten tijdens het knutselen, rondstuiterende kinderen, kinderen die in de gordijnen hangen of de hele keet afbreken, kinderen die niet luisteren: het zijn zomaar een paar doemscenario’s die sowieso al rondwaren in de hoofden van partijtjes-organiserende ouders, laat staan als ze kinderen ontvangen die moeite hebben met het verwerken van prikkels.

Hoe handig zou het zijn om als ouder wat tips te krijgen om een feestje met stuiterballen in goede banen te leiden? Petra van Loo, coach van kindercoachpraktijk de Puzzel heeft wel een aantal tips, maar stelt ook: “Maak je niet te druk om kinderen met ADHD te ontvangen. Een kind voelt haarfijn aan als jij het eigenlijk niet zo leuk vindt dat hij aanwezig is op het feestje. Geef het dan ook geen speciale behandeling. Meestal werkt dat averechts.”

ADHD’ers voorbereiden op kinderfeestje

Maar wat kan je dan wel doen, bijvoorbeeld in de voorbereiding van het feestje? “Als je iets bijzonders gaat doen, kan je de ouder van het kind van te voren inlichten over de activiteiten. Tijdens het kinderfeestje is het spannende van wat er gaat gebeuren dan al een beetje af”, zegt Petra. Maar bedenk je wel: niet elke ouder vindt dit fijn, omdat dan de nadruk weer gelegd wordt op het adhd. Soms zullen ouders van kinderen met ADHD zelf al informeren wat er gaat gebeuren tijdens het feestje zodat ze kunnen inschatten of ze hun kind moeten voorbereiden.

Tijdens het kinderfeestje

Wat kan je doen tijdens het verjaardagsfeestje om er voor te zorgen dat het partijtje goed verloopt?

Lees ook: hoe maak je een ijzersterke planning voor een kinderfeestje?

Structuur en informeren

Het aanbrengen van structuur helpt enorm. Maak een duidelijk programma en vertel de kinderen bij aanvang van het feestje wat de plannen zijn voor de komende paar uur. “Voor alle kinderen is het prettig als activiteiten worden afgewisseld met rustmomenten,” stelt Petra.

Neem de tijd voor de uitleg

Iets waar juffen en meesters op school een ster in zijn is de tijd nemen om een opdracht uit te leggen. Neem daar een voorbeeld aan. “Zorg er voor dat iedereen stil is tijdens de uitleg en luistert. Het kan zijn dat je op zo’n moment even wat strenger moet zijn. Doe dat ook, want als het niet helder is wat de kinderen gaan doen, heb je daar tijdens de activiteit last van. En let dan op of een kind met ADHD ook goed oplet. Betrek hem/haar er anders even bij. Maak duidelijk wat de bedoeling is van het spel, en ook wat zeker NIET de bedoeling is.”

Weet je zeker dat de boodschap overgekomen is, begin dan aan de activiteit. “Laat de kinderen hun gang gaan tijdens het spel. Geef ze de ruimte. De ervaring leert dat eventuele problemen meestal vanzelf worden opgelost.”

Nog een tip voor het eten op het kinderfeestje: “Beperk eten en snoep met kleurstoffen. Daar kunnen kinderen heel druk van worden.”

Wat als het toch uit de hand loopt

“Loopt het helemaal uit de hand en is het nodig om een kind te corrigeren, neem het kind dan even apart. Je kunt bijvoorbeeld vragen of hij of zij je even komt helpen in de keuken om iets te pakken. Dan probeer je zo rustig mogelijk uit te leggen dat het kind iets te druk doet, of iets beter moet opletten, of niet alle spullen uit de kasten moet trekken etc. Leg wel uit dat je het gezellig vindt dat hij op het feestje is en dat jullie er samen voor gaan zorgen dat het ook gezellig blijft.” Petra benadrukt dat het belangrijk is om het positief te brengen. Streng toespreken hoeft niet, duidelijk zijn moet wel.

De supertip om een leuk feestje te vieren met drukke kinderen

Blijf positief! Het is ten slotte een feestje. Mocht het allemaal niet helemaal gaan zoals gewenst, bedenk je dan dat het feestje ook zo weer voorbij is. Zorg voor voldoende activiteiten en houd voor noodgevallen altijd een DVD achter de hand.

Meer lezen?

En vind je de hele organisatie van een kinderfeestje best een toestand? Ga dan voor het gemak van een compleet voorbereid feestje thuis en koop een feestpakket in bijvoorbeeld een Postbodethema of Wereldreisthema.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *