Hoe deal je met dwarsliggers op een kinderfeestje?

 “Oh nee, dit is echt saahaai,” zucht Roosmarijn en ze verstopt haar gezicht hoofdschuddend tussen haar handen. Terwijl jij net op je allerenthousiastst (ja, zo schrijf je dat echt) acht uitgelaten meisjes op het kinderfeestje van je dochter naar de knutseltafel hebt gedirigeerd en hebt gegild dat ze allemaal een eigen BJOETIETASJE mogen maken, met veel ‘bling-bling’ en ‘echte diamantjes’ en ‘roeseltjes’, weet één dametje met één opmerking al jouw overtuigingskracht teniet te doen.

Gelukkig heeft nog niet iedereen haar commentaar gehoord, maar als ze haar opmerking laat volgen met ‘Bij Ayden gingen we tenminste lasergamen, dat was wel stoer,’ wordt het toch wel stil aan tafel. Het liefst zou je Roosmarijn toebijten dat ze gerust mag gaan en bij Ayden mag gaan spelen, ‘als daar toch alles leuker is.’ Maar je weet dat dat de kinderfeestpret niet zal verhogen. Maar je weet ook dat als Roosmarijn het op haar heupen heeft……….Hoe deal je met drukke of lastige kinderen op een kinderfeestje?

Wil je meer weten over de voorbereiding en planning van een kinderfeestje? Lees hier alle ins en outs en download de handige checklist!

Omgaan met drukke of lastige kinderen op een kinderfeestje

Herkenbare situatie, zo’n dwarsligger op een kinderfeestje? Ik denk voor iedereen. Een kind dat niet mee wil doen aan een spelletje, een kind dat alles vies vindt dat voorgeschoteld wordt. Het ergste is als je eigen kind in huilen uitbarst omdat ie zijn eigen feestje stom vindt. Gebeurt vaak. Te veel spanning, andere verwachtingen, moe of gewoon een slecht humeur. Er kan van alles aan de hand zijn. Maar goed, wat te doen met een lastig kind op een kinderfeestje?

Uit eigen ervaring en die van vriendinnen, (schoon)zussen en schooljuffen, een paar lessen provocatief coachen en wat theorie over groepsdynamica heb ik zo mijn eigen methodetjes ontwikkeld. Succes gegarandeerd. Een beetje methode heeft een kekke naam, die dan van mij heet de NOO-methode. Ik zal hem hier kort even toelichten.

De N staat voor Negeren. Doe gewoon alsof je de opmerking van Roosmarijntje niet gehoord hebt. Blijf schreeuwen hoe ‘superduper mooi’ de eerste onder de lijm bedolven strass steentjes staan op het tasje en hoe BJOETIFUL Ellen haar naam er op gekalkt heeft. Trek al je complimenten uit de kast, moedig de andere kinderen aan het beste uit zichzelf te halen en maak foto’s van alle creaties. Echt waar, het werkt. Al vaak genoeg gezien dat de dwarsliggers bij trokken en het fanatiekst gingen knutselen van allemaal.

Negeren is in veel gevallen effectief. Maar als je, en nu komt het lesje groepsdynamica om de hoek kijken, te maken hebt met een Informele Leider, bestaat er een kansje dat negeren toch niet werkt. Want de Informele Leiders genieten veel aanzien van een groep en hebben veel invloed op de anderen. Dus als Roosmarijntje populair is, haar BJOETIETASJE links laat liggen en in plaats daarvan in elke zin het woord POEP laat voorkomen, kan het goed zijn dat zes andere kids hun bjoetietasje ook laten voor wat het is, en meedoen aan de poepgrapjes. Dan is het tijd voor de O van de NOO-methode: Overdrijven. Bedenk zelf nog tien varianten op het woord poep, waar ze keihard om moeten lachen of stel een minuut POEP-zeggen in. Echt waar, het werkt. Daarna is de lol er vanaf en kan je verder met alle kinderfeestactiviteiten. Dertig jaar geleden al effectief in de klas van de schooljuf die ik op een feestje sprak en ook nu past de methode met veel succes toe op haar kleinkinderen.

Mocht het nou zo zijn dat je te maken hebt met een zeer koppig Roosmarijntje dat om de één of andere reden geen sjoege geeft op al jouw pogingen het tij te keren, rest niks anders dan de laatste O. Omkopen. Met chips, snoep, ijsjes of dvd kijken. Echt waar, het werkt!

Hoe deal jij met dwarsliggers op een kinderfeestje?

Meer lezen over ingewikkelde feestdilemma’s?

Graag een kinderfeestje thuis vieren, maar ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Geen nood! Fluks&Vier biedt originele complete kinderfeestpakketten. Wat dacht je van een postbodefeestje of een reis om de wereldfeest?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *