Groepscadeaus, cadeaukaarten of eigen (zelfgemaakte) cadeaus: de voors en de tegens

Mijn kinderen geven vooralsnog een eigen cadeautje aan de jarige op een kinderfeestje. En als hij/zij uitdrukkelijk om een cadeaukaart vraagt, dan kopen we die. Op de school van mijn neefjes en nichtje wordt daarentegen altijd een gezamenlijk cadeau gegeven door de genodigden.

Of een kind van elke gast een cadeautje krijgt, cadeaukaarten of één groot gezamenlijk cadeau van alle gasten hangt niet alleen af van de wensen van het kind, maar ook van de gewoontes op het schoolplein. Voor alle cadeau blijken voor- en nadelen te bestaan. Wij sommen ze op en zijn benieuwd: wat voor cadeau geef jij?

Lees ook: wat kost een kinderfeestje

Gezamenlijk cadeau op kinderfeestje

Geld inzamelen onder alle genodigden en daarmee één of enkele grotere cadeaus kopen voor de jarige heeft veel voordelen. Het cadeaubudget is veel hoger waardoor de jarige iets kan vragen waar het langere tijd plezier van heeft.  En hoogstwaarschijnlijk is het een duurzamer cadeau dan allemaal kleine cadeautjes. Weinig kans op plastic frutsels die na een week in de prullenbak verdwijnen. In de strijd tegen de plastic soep is één groot cadeau absoluut een pré.

Lees ook: wel of geen uitdeelzakje?

Maar: Ik vind het altijd heel aandoenlijk als een kind bijna niet kan wachten om zijn cadeautje te geven. Vol verwachting of de ontvanger net zo blij is met het uitgezochte cadeautje als hij/ zij zelf. Bij een gezamenlijk cadeau, gekocht door ouders, voelen kinderen niet de spanning die je wel hebt als je zelf een cadeau hebt uitgezocht.

Een ander nadeel is dat ouders zich  moeten voegen naar het vastgestelde budget en het beoogde cadeau. En dat vindt niet iedereen even prettig.

Tot slot is de logistiek van een gezamenlijk cadeau nog een dingetje. Want is het niet altijd dezelfde moeder die de whatsapp groep aanmaakt, het geld moet innen en ook nog een cadeau moet kopen?

Cadeaukaart

Voor de praktisch ingestelde mensch is de cadeaukaart het ideale geschenk. Want: op voorhand in te slaan. Er zijn vast ouders die een voorraadje cadeaukaarten in de la hebben liggen. En anders is de kaart zo gekocht en je weet zeker dat je niet hoeft te ruilen. Een ander voordeel is dat het kind er iets naar zijn smaak van kopen.

Het grote nadeel van een cadeaukaart vind ik de onpersoonlijkheid er van. Net als bij het gezamenlijk cadeau, hoeft een kind niet meer te bedenken wat de interesses van de jarige zijn en daar iets passends bij te vinden.

Een ander nadeel is dat kinderen de verschillende bedragen zien die gegeven worden. En dan is het verschil in cadeaubudget nog wat zichtbaarder dan wanneer ieder zijn eigen cadeautje geeft. Voor sommige kinderen is dat best lastig.

Eigen cadeau

De voorpret van het geven van een eigen cadeautje is leuk. Zoals gezegd is het goed voor kinderen als ze zich inleven in de ander en zoeken naar een cadeau wat bij de jarige past. Nadeel van een gezamenlijk cadeau is dat de genodigden geen enkele rol spelen in het aankoopproces van het kopen van het cadeau. En dat kan jammer zijn. Er zijn zich zo veel minder gelegenheden voor om een kind te leren om na te denken over wat de ander graag zou hebben. Of om te bekijken wat je met een bepaald budget kan kopen. En veel jarigen worden superblij van een tafel vol kleine cadeautjes.

Nadelen zijn er ook. Kans bestaat dat de jarige iets krijgt wat niet naar zijn zin is. Waar we bij grotere cadeaus altijd om een verlanglijstje vragen  (“zo zonde als een duur cadeau niet in de smaak valt”), doen we dat bij kleine vaak niet. En ook al doet een kind of jij zijn best om iets passends te zoeken: je slaat de plank wel eens mis.

Ook zijn kleine cadeautjes vaker plastic prullen die even leuk zijn, maar al snel worden weggegooid. Omdat ze kapot zijn, of niet meer interessant. Zonde van het geld, zonde van het milieu.

Tot slot kost het veel tijd om voor elke jarige een cadeautje te kopen. Zeker met meerdere kinderen in huis en een hoge partydichtheid.

Hoe doe jij dat? Geeft jouw kind samen met anderen een cadeau of koop het zelf iets?
En mag dat een cadeaukaart zijn?

 

Al gauw een kinderfeestje te vieren maar krijg je klotsende oksels bij het idee dat je er eentje moet organiseren? Fluks&Vier is to the rescue met een compleet feestpakket, met speurtocht, knutselactiviteiten en alle accessoires die je nodig hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *