Halfjaardagen vieren: goed idee of weg ermee?

Fluksenvier-halfjaardag vieren

Halfjaardag vieren?

Een halfjaardag vieren, ik kende het niet tot mijn nichtje werd geboren. Op 5 december. Nou zijn er weinig verjaardagen die voorrang hebben op die van kleinemeisjes, maar die van Sinterklaas kan blijkbaar echt niet worden verzet. Beetje star van hem, maar goed, het zal zijn leeftijd wel zijn. Mijn nichtje viert daarom halfjaardagen: een half jaar na haar verjaardag, viert zij haar grote mensen- én haar kinderfeest.

Halfjaardag vieren: goed idee!

Dat vind, of liever gezegd vond, ik een geniale oplossing. In december zijn alle kinderen al heel druk met het uitpakken van presentjes en het verorberen van handenvol snoepgoed. En daarbij, een kinderfeestje met 8 kinderen in de winter thuis is ook niet alles (hoewel dit feestje hartje winter een groot succes was).  In kantoortermen noemen we de halfjaardag een win-winsituatie. Dus toen vriendin M. niet wist wat ze met de verjaardag van haar zoon aan moest, die net voor Kerst jarig was, opperde ik opgetogen “dat ze wel een HALFjaardag kon vieren!!!!”

Halfjaardag vieren: No way!

Mijn vriendin rolde met haar ogen. Even dacht ik dat ze nog niet bekend was met dit fenomeen en wilde ik dit leuke woord nog een keer uitspreken. Maar de rollende ogen bleken als rollende ogen bedoeld. “Dat méén je niet, Karijn. Ik word gek van al die halfjaardagen.”

Mijn beurt om verbaasd te kijken. “Nee, lekker is dat. Al die kinderen die tegenwoordig maar in juni hun verjaardag vieren. Weet je wel hoe druk het dán is! Met juffendagen, schoolreisjes, jaarafsluitingen.”
Ok, goed punt. Daar had ik nog niet aan gedacht.  Mijn verweer dat mijn dochter na drie Sinterklaasfeesten en vijf kinderfeestjes (ze zit nou eenmaal in een klas met heel veel decemberkinderen) te moe was om aan te schuiven bij het kerstdiner op school en ik daarom twee halfjaardagfeestjes in juni wel op prijs gesteld had, werd direct met een ander argument terzijde geschoven. “En hoe denk je dat het voor de junikinderen is? Is voor hen ook echt niet leuk als ze ineens met dubbel zoveel kinderen de feestdata moeten verdelen.”

Waarop haar oudste zoon – ze heeft er meerdere-, die in juni jarig is ook een duit in het zakje deed: “En dan verplaatsen kinderen hun feestje van de winter naar de zomer vanwege het weer, en dan doen ze een zwemfeestje. BINNEN.”

Goed, hier had ik niet van terug. Dat was inderdaad wel een probleempje. Als een paar kinderen hun feestje van december naar juni opschuiven, is het een hele slimme oplossing. Maar als iedereen het doet, wordt de feestdruk in juni te hoog.

Afspraken over de halfjaardag

Wat nu? Het lijkt me verstandig om dit probleem grondig te tackelen. Laten we hier klip en klare afspraken te maken. Ik heb er een tijdje op zitten broeden en denk dat ik een goede oplossing heb:

Kinderen die op 5 december en 25 en 26 december hebben het recht op het vieren van een halfjaardag. Kinderen die op 4, 24 en 27 december jarig zijn hebben geen recht op een halfjaardag, maar het wordt wel gedoogd, hoewel een kwartaaljaardag, te vieren in april, de voorkeur geniet. Kinderen, jarig tussen 7 en 23 december, worden in principe uitgesloten van het halfjaardagsrecht, tenzij ze in een klas zitten met een percentage van tenminste 15% decemberkinderen. In dat geval mogen de decemberjongens met een maximum van 7,5% een halfjaardag vieren. Indien de 15% voor minder dan 50% uit jongens bestaat, wordt aan een evenredig deel van de meisjes, willekeurig bepaald door een lotingssysteem, het halfjaardagsrecht verleend. Aan kinderen die hun halfjaardagsrecht gunnen aan een ander decemberkind wordt toestemming verleend mits ze dit schriftelijk opgeven aan alle betrokken decemberkinderen.

Iedereen akkoord?

Meer lezen over ingewikkelde feestdilemma’s?

Graag een kinderfeestje thuis vieren, maar ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Geen nood! Fluks&Vier biedt originele complete kinderfeestpakketten. Wat dacht je van een postbodefeestje of een reis om de wereldfeest?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *