,

Help! Op vakantie met een bevriend gezin

Fluks-en-vier-met-vrienden-op-vakantie

“Joris en Lieke willen met ons en alle kinderen een weekje weg in de herfstvakantie. Manlief vindt een tof idee, ik heb zo mijn twijfels!” zo appte een vriendin onlangs. “Wat te doen?”

Aan mij heeft ze wat dat betreft geen goede: sinds ik op mijn 18e drie weken zou interrailen met een vriendin , maar al na 11 dagen weer thuis was, heb ik mezelf beloofd dat ik nooit langer dan een weekend op vakantie hoef met vrienden. Ontmoedigd door hoe een vakantie het grote verschil in leefgewoontes blootlegde, ben ik nooit meer het avontuur van een langere vakantie met vrienden aangegaan.  Aangezien ik al moeite heb om een modus te vinden in het aanpassen aan de dagelijkse routines van vrienden, ben ik bang voor wat er gebeurt als daar ook nog verschillen in opvoedmethodes bijkomen.

Want dat is wat zo lastig is. Je vrienden kies je zelf, en als je een beetje ouder en wijzer bent dan ik destijds en met elkaar kunt praten over kleine en grote ergernissen, dan kun je zo’n vakantie veel lol hebben. Maar de kinderen en vooral de manier waarop ouders met kinderen omgaan kan de vakantiepret behoorlijk verstieren.

Want wat als jouw kinderen na een drukke dag moe zijn en jij ze het liefst een paar uur voor de televisie zet, zodat jullie met de vrienden aan de wijn en kaas kunnen. Maar dat dat er niet van gaat komen omdat jullie vrienden zich groen en geel ergeren als de dagelijkse schermtijd van de kinderen boven het half uur uitkomt?

Of wat als je ‘s avonds net met je vriendin de sauna van het huisje wil uitproberen als haar dochter uit haar bedje klimt omdat ze niet kan slapen en ‘alleen maar bij mama wil blij-hijven’ En dat je vriendin daar dan vol voor gaat ‘want als Else haar moeder nodig heeft, zal er wel een reden voor zijn.’ Terwijl jij denkt: ‘daar zit ook een papa, wij gaan nu naar de SAUNA!’

Of wat als jouw kinderen slechte eters zijn maar jij besloten hebt dat een week pasta met rode saus en pannenkoeken geen ramp is, terwijl de kinderen van je vrienden ook tijdens een weekje weg consequent gevarieerd en gezond moeten eten.

Of wat als de dochter van je vrienden een jaloers wichtje blijkt te zijn dat bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan haalt? Dat net als het meisje zich krijsend op jouw zoon heeft gestort en jij besloten hebt haar hardhandig de tuin in te gooien, haar ouders sussende woorden spreken ‘omdat het meisje nog steeds moet wennen aan de komst van haar broertje.’ Dat inmiddels bijna 4 is.

Zeker weten dat zulke verschillen ergernissen gaan opleveren.

Mij niet gezien.

Wie weet wel wat te doen?

Meer lezen?

Binnenkort een kinderfeestje te vieren, maar geen tijd voor de voorbereiding? Ga dan voor een kant en klaar kinderfeestpakket van Fluks&Vier. Voor de leukste feestjes thuis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *