Het grootste datalek in jouw leven: je kinderen

fluisteren

Fluisterden ze maar…nee, alles gaat in het openbaar

“Kijk, zo houdt mijn papa zijn piemel vast.” Als ik voor mijn buurjongetje de lamp van de wc aandoe, trakteert hij mij op een demonstratie van de plastechniek van mijn buurman op de hoek. Mensen met jonge kinderen hoeven de dataschandalen rondom Facebook niet als een bedreiging van hun privacy te zien. Het grootste datalek in hun leven is hun eigen kroost.

Kinderen vertellen alles

Met alles wat ik weet over de ouders van kinderen die bij ons over de vloer komen, kan ik gerust een Privé vullen. En in tegenstelling tot Evert Santegoeds, hoef ik er niet eens voor in de bosjes te liggen met een telelens. Je geeft de kids een cracker en een beetje ranja en ze lopen leeg. Kinderen vertellen alles.

Sommige feitjes wekken mijn nieuwsgierigheid. “Mijn moeder heeft altijd wel een bh aan in bed, maar geen onderbroek.” (Waarom?!) Andere mededelingen schijnen in eens een heel ander licht op de vader of moeder in kwestie. Overdag werpt de strenge psychologe haar kinderen met één blik in het gareel, ‘s avonds schijnt ze het hele oeuvre van Kinderen voor Kinderen mee te kunnen boeren.  De vader waarvan je dacht dat ie niks anders deed dan werken en het gras maaien op zondag, blijkt een fervent kitesurfer met kilometers haar op zijn rug. Voor het gemak even aangenomen dat er geen alternative facts op tafel zijn gelegd.

Soms hoor je schrijnende dingen. Het nieuws dat de ouders van Saar gingen scheiden kwam voor jou niet als donderslag bij heldere hemel, zoals voor de andere ouders op het schoolplein. (‘Zo’n leuk stel samen, hoe kan dat nou?’)  Niet dat jij nou zo innig was met die ouders, integendeel, maar Saar had een paar maanden geleden al kauwend op een koekje verteld dat ze 1)een nieuwe jurk had gekregen, 2) de hond van de buren mocht uitlaten en 3) dat papa en mama veel ruzie maakten en mama daarom in het logeerbed op zolder sliep. Aj. Van die feitjes die monter door een kind worden verteld, maar waarvan duidelijk is dat er veel leed achter de voordeur schuilgaat. En heel ongemakkelijk als Saars moeder om 17 uur bij je op de stoep staat om haar dochter op te halen.

In ieder geval is het reuze interessant maar soms ook ingewikkeld dat jij iets weet waarvan ouders niet weten dat jij het weet. Factchecking bij een vreemde over curieuze zaken, dat doe je niet zo gauw. Moet je de ouders er op wijzen dat hun kind misschien wat loslippiger is dan gewenst? En wat dan? Je kunt een 5-jarige moeilijk een privacyverklaring laten afleggen.

Van die kwesties dus. En wij ons maar druk maken over wat je wel en niet deelt op Facebook. Niet dat ik iets te verbergen heb hoor- tuurlijk niet- maar toch: wat weten andere ouders over mij?

Ik wil het niet weten.

Andere dilemma’s lezen?

 

Binnenkort een kinderfeestje vieren? Bekijk onze originele complete kinderfeestpakketten. Ga voor een safaridierenfeestje, of speel het spannende postbodespel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *