Vervoer van kinderen op een kinderfeestje: check hier de regels

Regels vervoer kinderfeestje

Met drie is onze achterbank al helemaal vol!

Hoe vervoer je kinderen in de auto tijdens een kinderfeestje?

De regels voor het vervoer van kinderen tijdens een kinderfeestje zijn net een beetje anders dan voor het vervoeren van je eigen kinderen in je eigen auto.  Daar komen we zo over te spreken. En wat doe jij als er 9 kinderen op een kinderfeestje komen en je in je auto’s officieel maar plek hebt voor 8?

Wil je meer weten over de voorbereiding en planning van een kinderfeestje? Lees hier alle ins en outs en download de handige checklist!

Regels vervoer kinderfeestje vroeger

Vroeger was alles anders. Althans wel als het gaat om de regels voor het vervoeren van kinderen. Als ik vroeger naar een kinderfeestje ging, werd er gevochten om de plek in de kofferbak. Hoe stoer was het om je samen met je vriendje te verstoppen in de laadruimte en aan de haren te trekken van de kinderen op de achterbank.

Vroeger zaten we ook niet in de autogordel. Als mijn broer, zusje en ik op de achterbank zaten te klieren en door de auto heen stapten, trapte mijn vader wel eens hard op de rem. De middelste op de achterbank knalde dan hard naar voren. Mijn vader had uiteraard zijn arm tussen de bestuurders- en de passagierstoel geplaatst zodat hij de middelste kon opvangen. Wij schrokken daar altijd flink van en hielden ons dan een tijdje koest. Reuze effectief, zo’n risicovolle interventie.

Bij mijn man thuis waren ze met vier kinderen. Als de familie vroeger op vakantie ging, werd voor het jongste zusje een plekje gemaakt op een koffer in de kofferbak. Ingeklemd tussen de koelbox en een andere koffer, 1000 kilometer lang, op weg naar Frankrijk. Ging prima.

Regels vervoer kinderfeestje nu

Vandaag de dag is dat wel anders. En we kunnen er heerlijk nostalgisch over doen, maar het is maar goed dat de veiligheidsregels flink zijn aangescherpt. De regels zijn als volgt:

Kinderen tot 1.35 meter moeten in Nederland vervoerd worden in een passend en goedgekeurd kinderzitje of zittingverhoger. Alleen als er geen plek is voor een derde kinderzitje mag voor een derde van de regel worden afgeweken. Dan mag het kind in de gordel worden vervoerd. Maar dat mag niet met kinderen jonger dan drie jaar. Als er helemaal geen gordels in de auto zijn, mag een kind vanaf drie jaar los op de achterbank worden vervoerd.

Maar als het gaat om incidenteel vervoer, zoals het vervoer op een kinderfeestje is, zijn de regels een beetje anders. Op de site van de Rijksoverheid staat dat kinderen ouder dan drie jaar niet in een autostoeltje of zittingverhoger vervoerd hoeven worden als die niet aanwezig is.

Maar dan geldt wel dat:

  • Kinderen alleen achterin de auto in de gordels vervoerd worden
  • Kinderen maar over een beperkte afstand vervoerd mogen worden. Dus niet met opa en oma op vakantie naar Oostenrijk
  • Aanwezige autostoeltjes/ verhogers te allen tijde wel gebruikt moeten worden.

En wat mag dus NIET?

  • Een kind kleiner dan 1.35 meter mag niet voorin met alleen een gordel vervoerd worden.
  • Alle kinderen moeten in de autogordel.
  • Kinderen mogen nooit met zijn tweeën in één gordel.

Dilemma: 9 kinderen op het kinderfeestje, en maar 8 gordels en zitjes in de auto. Wat nu?

Tja, en daar zit je dan met je goede gedrag. Je wil het echt wel hoor, je aan de regels houden. En dat zou ook lukken, als er één kind minder op het feestje zou komen. Je hebt gewikt en gewogen, maar het gaat niet. Alle 9 kinderen horen op het feestje. Maar in jullie twee auto’s is maar plek voor 8 kinderen. Jullie hoeven niet ver te rijden. Dat ritje naar de bowlingbaan is echt een stukje van niks. Heel rustig weggetje, komt eigenlijk geen kip. Dus de kans dat daar ongelukken gebeuren……nihil. Voor één keertje één kind extra meenemen, moet dat kunnen?

Wat vind jij? Voor een keer oké of een levensgevaarlijk idee?

Meer lezen?

Kijk hier voor meer kinderfeestdilemma’s

Klik hier voor inspiratie voor kinderfeestjes thuis

Wil je een vervoersprobleem voorkomen? Kies dan voor een kinderfeestje thuis. En met onze complete kinderfeestpakketten ben je net zo veel voorbereidingstijd kwijt als met een feestje op locatie!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *