Van uitstel komt afstel: kinderfeestje niet vieren?

Fluks en Vier niet vieren kinderfeestje

Wat als……je dochter over drie maanden jarig is en het kinderfeestje van afgelopen verjaardag nog niet gevierd is? Ga je als de wiedeweerga een datum prikken of ga je het kinderfeestje niet vieren? Lees hier over het onderzoek dat gedaan is naar het niet vieren van kinderfeestjes.

Onderzoek naar het niet vieren van kinderfeestjes

Uit onderzoek van het OFP* blijkt dat 20% van de kinderfeestjes uitgesteld wordt tot ten minste drie maanden na de verjaardag van het kind. De helft van deze feestjes wordt nooit gevierd. Van uitstel komt dus inderdaad vaak afstel. Afgestelde kinderfeestjes komen het meest voor onder gezinnen met drie of meer kinderen, gezinnen die in tiny houses wonen en onder jongens die in de winter verjaren.

Verklaringen niet vieren van kinderfeestje

De verklaringen die gegeven worden voor het afstellen van de kinderfeestjes zijn divers van aard. Een kwart van de ouders geeft aan dat de verjaardagsstress hen parten speelt. Zo antwoordt één ouder dat “ze echt wel van plan waren een kinderfeestje te vieren, maar dat ze ten onder zijn gegaan aan de piekbelasting van de verjaardag van hun kind. Na het fabriceren van 33 unicorncupcakes, het bakken van drie Red Velvet en twee Citroen-meringuetaarten, het ruilen van de spacescooter voor een longboard, het huis van top tot teen beslingeren en het opblazen van 35 ballonnen was de koek op. Ik kón niet meer. Een enorme melt-down was het gevolg. Alleen al als ik het woord ‘kinderfeest’ hoorde ging ik hyperventileren. Op advies van de psychiater heb ik toen thuis een verbod gelegd op het vieren van kinderfeestjes. Ik voel me hier heel schuldig over, maar ja, ik moest ook aan mijzelf denken.”

Een ander veel voorkomende verklaring is dat “ouders niet zoveel hebben met kinderfeestjes.” Zo vertelde een ouder dat ze de eerste jaren de kinderen nog wel eens beloofden het feestje te vieren als het beter weer zou worden. In de hoop dat de kinderen zouden vergeten dat ze nog een feestje te goed hadden. Dat gebeurde helaas nooit en dus togen ze alsnog met veel tegenzin naar de binnenspeeltuin. Dus nu worden de feestjes afgekocht met 100 euro. “Een win-win situatie,” meent de ouder in kwestie.

Maar de meeste ouders geven aan dat ze er eigenlijk geen reden voor hebben en het onderzoeksinstituut bedanken voor het helpen herinneren. “Goed dat jullie het zeggen. Ik was het glad vergeten. Het is er gewoon nog niet van gekomen. Ja, eerst was er een scoutingweekend, het weekend daarop was oma jarig, het weekend daarop wilden we uitslapen en daarna…..niks. Gewoon, vergeten. Ik ga NU een datum prikken!”

Gevolgen van het uitstellen van kinderfeestjes

Of kinderen nadelige gevolgen ondervinden van het afstellen van kinderfeestjes wordt momenteel onderzocht. De eerste resultaten wijzen uit dat er mogelijk verband bestaat met het obessessief Youtuben van ouderwetse spelletjes als koekhappen en ezeltje prik.

Ben jij wel eens vergeten om het feestje van je kinderen te vieren?

*Het fictief Onderzoeksinstituut voor Feesten en Partijen

Over andere feestdilemma’s lezen?

PM

Bekijk ons nieuwe Reis om de Wereldkinderfeestje en lees onze tips voor een aankleding in Wereldreisstijl!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *