Fluks en Vier kinderfeestje sprookjesbos

Roodkapje heeft een toffe tipi!

“Mag ik een kinderfeestje in sprookjes thema?” Dat was de vraag van mijn dochter die 5 werd. Goed idee, vonden wij. We toverden de tuin om tot sprookjesbos en maakten met de kinderen knibbel- knabbel-huisjes, liepen de Zevenmijlslaarzen race, losten de raadsels van Repelsteeltje op en deden nog veel meer. Lees er over in dit blog, inclusief boodschappenlijstje en kosten van het feestje.

Wil je meer weten over de voorbereiding en planning van een kinderfeestje? Lees hier alle ins en outs en download de handige checklist!

Huis en tuin versieren in sprookjes sfeer voor kinderfeestje

Een kinderfeestje in sprookjes sfeer, daar kan je veel kanten mee op. Onze dochter is aan het begin van de lente jarig, de weersvoorspellingen zijn goed, dus we toveren de tuin om tot een sprookjesbos. Een bos met plek voor de tipi-tentjes van een aantal sprookjesfiguren. Van buurvrouwen leen ik een aantal doeken, stokken en een tipitentje. We zetten ook een riddertentje op en maken zo een gezellig kamp. Op een stukje karton schrijf ik met watervaste stift de namen van de bewoners van de tentjes op. We stouwen de tenten vol met zachte kussens. Tot slot hangen we vlaggetjes en een lampjesslinger op. En ziedaar, onze tuin is omgetoverd tot een heel gezellig sprookjesbos.

Op de tafel ligt een fris groen lentekleed van de Xenos. De uitnodiging van het feestje heb ik 8x op A4 geprint, want zuslief mocht ook meedoen aan het kinderfeestje. Onze glazen cakebordjes van de action komen op tafel en de limonadeflesjes worden voorzien van een groen rietje. Bij een sprookjesfeestje hoort limonade in bijzondere kleuren en dus hebben we ook groene limo. Het voorbeeld-Hans en Grietje huisje staat ook vast op tafel, samen met gezellige paddestoeltjes en dennenbomen.

Get the party started!

Fluks-en-Vier-Kinderfeestje Sprookjesbos

Wie slaapt er in het riddertentje?

Kinderfeestje in sprookjesthema

Groene lbosimonade

Eten in sprookjesthema

“Wat gaan we eten op mijn feestje?” vraagt mijn dochter keer op keer. “Zullen we de rode appeltjes van de heks van Sneeuwwitje eten? Of de broodkruimeltjes van Klein Duimpje?” Onze dochter kijkt bedenkelijk na deze flauwe grapjes van haar ouders. “Echt niet”,  zegt ze overtuigd, “We gaan iets lekkers eten!”

Hans en Grietje peperkoekhuisje maken

Als alle kinderen binnen zijn, zingen we luidkeels “Lang zal ze leven” en mag mijn dochter cadeautjes uitpakken. Daarna gaan de kinderen aan de slag met het maken van huisje van Hans en Grietje. Een vriendinnetje van mijn dochter vertelt ons ondertussen het verhaal van het snoephuisje. “Want er was een gemene heks en die zette Hans en Grietje pats boem in de gevangenis.” Hoe je het peperkoekhuisje maakt, lees je binnenkort op dit blog.

Dakpannen leggen

Het is een feestje om te zien hoe de kinderen een huisje bouwen met alle spulletjes. Onze oudste dochter gaat voor een huisje met een driedubbele laag dakpannen. Eerst het laagje van de biscuitjes, daarna volgen de dakpannetjes. Maar “er moeten ook nog ramen in het dak.” En dus lijmt ze er nog een paar hartjes op. Het beste vriendje van mijn dochter is druk met de schoorstenen “Want de heks van Hans en Grietje moet in de oven.”

Met de glazuurstiften tekenen ze mooie raampjes en deuren. Af en toe verdwijnt er een snoepje in de mond. Als de huisjes klaar zijn, begint het knibbelen en knabbelen. Mmmm, lekker!

Kinderfeestje sprookjes Hans en Grietje Huisje

Knibbel knabbel knuistje…..

hans en grietje huis plakken

Klaar? Plakken maar!

Fluks-en-Vier-Hans en groetje

Foto’s maken van de huisjes

Welke spelletjes bij een kinderfeestje met thema sprookjes?

Na het bouwen en eten van de huisjes is het tijd voor een beetje actie. Op naar het sprookjesbos in de tuin. In het tentje van Roodkapje ligt haar mandje. Maar dat is leeg, op een briefje na. De bloemetjes die Roodkapje had geplukt voor oma zijn gestolen door de grote boze wolf. “Kunnen de kinderen ze terugvinden?” Nog voordat ik de laatste letter heb uitgesproken, stuiven ze al weg. Op zoek naar de bloemetjes. Bij het tuincentrum hebben we kleine bloemetjes en plantjes gekocht en die op allerlei plekken in de tuin verstopt. In no time zijn de kinderen terug met 7 plantjes. Alleen de laatste kost wat meer tijd. De bloem blijkt in de boom.

Fluks-en-Vier-Op-zoek-naar-de-bloemetjes

Zoeken naar de bloemetjes

Fluks en Vier raden sprookjes

Niemand weet, niemand weet……..

Fluks-en-Vier-zevenmijlslaarzenrace

De Zeven Mijlslaarzen

Klein Duimpje

De echte Klein Duimpje

Raadsels van Repelsteeltje

De bloemetjes van Roodkapje kunnen wel een gezellig bloempotje gebruiken. Repelsteeltje heeft er wel een stuk of 8. Maar bij Repelsteeltje krijg je nooit iets voor niks. Eerst moeten er raadsels opgelost. Voor elk kind hebben we een raadsel over een sprookje. Wie heeft er een huid zo wit als sneeuw? Of waar had het laatste geitje van de Wolf en de 7 geitjes zich verstopt? Met zijn allen lossen ze de raadsels op en zoeken ze daarna de bloempotjes.

De Zevenmijlslaarzenrace van Klein Duimpje

Vervolgens mogen de kinderen de laarzen van opa en oma aantrekken. Het is tijd voor de race op Zevenmijlslaarzen. Met een touwtje hebben we een parcours uitgezet tussen de tentjes door. Twee kinderen strijden tegen elkaar om als snelste het parcours af te leggen zonder dat een rauw ei van de lepel valt. En dat valt nog niet mee. Onze zoon van 2,5 doet ook mee. Heel voorzichtig loopt hij rond. Maar die laarzen zijn zo zwaar. Als hij bijna bij de finish is, valt zijn ei van de lepel. Hij zet zijn laars bij om het ei te pakken. Maar dat is lastig en bam, hij valt met zijn buik midden op het ei. Kapot! En een jas onder het ei.

Verstoppertje met de Wolf en de Zeven Geitjes

In het huis van de zeven geitjes mag de wolf tellen. De geitjes verstoppen zich. Als de wolf klaar is met tellen, begint zijn jacht op de geitjes. Dit vinden de kinderen leuk. Uitgelaten springen ze rond als de wolf ze gevonden heeft. Elk kind mag een keer de wolf zijn.

Bloempotje versieren in sprookjessfeer

Nadat we een uurtje buiten zijn geweest, gaan we weer naar binnen. De bloemetjes gaan straks mee naar huis in het potje. We willen de potjes een gezichtje geven van een koning of Roodkapje. De bloemetjes vormen dan het haar van het sprookjesfiguur. Maar daar hebben de kinderen geen zin in! Ze verven met de verfstiften van Ikea in fluorkleuren en goud en geel de potjes in een vrolijk abstract thema.

Bloempotjes beschilderen kinderfeestje in thema sprookjes

Veel kleur op de potjes!

Poffertjes eten

Tot slot eten we nog poffertjes, “want dat is het lievelingseten van prinsessen.”  Voor de niet-liefhebbers van poffertjes zijn er broodjes knakworst. En dan is het al weer tijd om de kinderen naar huis te brengen. Een heel geslaagd feestje voor onze kleuter!

Praktisch

Dit feestje is geschikt voor kinderen van 5 en 6 jaar. Wij kiezen altijd voor een combinatie van iets doen met je handen, met je hoofd en met je voeten. Er wordt iets geknutseld, er moet ergens over nagedacht en er mag gerend worden. Zo is er voor elk kind altijd wel iets bij dat het leuk vindt.

Wat heb je nodig voor dit feestje?

Aankleding kinderfeestje in thema sprookjes:

 • Tentjes
 • Kussens
 • Karton
 • Watervaste stift
 • Lampionnetjes
 • groen tafelkleed
 • A4 van sprookjesfiguur/ sproookjesbos
 • Glazen
 • Bordjes

Spelletjes kinderfeestje met sprookjesthema:

 • Mandje van Roodkapje
 • 8 bloemetjes/ kleine vetplantjes
 • 8 kleine bloempotjes
 • Grote Laarzen
 • 2 lepels
 • 2 eieren
 • 8 Raadsels van Repelsteeltje

Peperkoekhuisje Hans en Grietje

 • 2 ontbijtkoeken
 • 8 glazuurstiften  (ik kocht fijne en goedkope bij de Xenos)
 • Zure matjes
 • Tumtum
 • Smarties
 • Hartjes
 • Biscuitjes

Kosten kinderfeestje in thema sprookjes

Uitnodigingen:                                                                  2,00
De bloempotjes en bloemetjes voor 8 kinderen:            17,50
Verf en kwasten:                                                               7,00
Maken van 8 peperkoekhuisjes:                                       8,00
Limonade:                                                                         3,00
Chips:                                                                                2,00
Placemats en tafelkleed:                                                  5,00
Poffertjes en broodjes knakworst:                                    7,50

We gaven voor dit feestje 53 euro uit. De doeken, lampionnetjes, slingers hebben we zelf of heb ik geleend. Wij gebruiken bij feestjes altijd hetzelfde feestelijke servies van limonadeflesjes, cakebordjes. We geven dus geen geld uit aan wegwerpservies, alleen een tafelkleed heb ik aangeschaft. Voor de verf en kwasten heb ik de helft van de aanschafkosten gerekend, omdat we de kwasten nog kunnen gebruiken en er maar een klein beetje verf is gebruikt.

Ander themafeestje vieren?

Geen tijd om zelf een feestje thuis te organiseren? Geen nood, koop bij Fluks&Vier een bijzonder, kant en klaar kinderfeestpakket!