Kinderfeestje vieren met de hele klas, sympathiek idee?

fluks-en-vier-kinderfeestje-samen-vieren

Zondag stond op de site van NOS een bericht over kinderfeestjes samen vieren met de hele klas. Een sociale wetenschapper, tevens moeder, vond het naar en sociaal onwenselijk dat sommige kinderen nooit werden uitgenodigd voor een feestje. Dat geeft een flinke deuk in het zelfvertrouwen van kinderen. Ze start daarom een experiment. De standaard kinderfeestjes worden vervangen door klassenfeestjes. Zo’n twee keer per jaar wordt met de hele klas de verjaardagen gevierd van de kinderen die in het betreffende seizoen jarig zijn (geweest). Ik vond het een sympathiek idee. De reacties op Facebook op het initiatief waren daarentegen behoorlijk negatief. Voer voor discussie dus.

Wie krijgt er wel en wie krijgt er geen uitnodiging?

Kinderfeestjes organiseren is te gek, maar de selectieprocedure die er bij hoort, vind ik nogal een toestand. Wie er wel en niet uitgenodigd worden, is al weken voorafgaand aan het partijtje onderwerp van gesprek onder kinderen. Althans wel bij mijn dochter in de klas, en ik kan het me ook nog goed herinneren van vroeger. Hoe je aanbiedingen kreeg van kinderen. ‘Als jij mij uitnodigt, mag je ook op mijn feestje komen én mag je ook met mij de klassen rond.’ En hoe je je een domoor voelde als bleek dat slechts één iemand zich aan de afspraak gehouden had.

Ook de verbazing over een uitnodiging van een meisje waar ik nooit mee speelde. En andersom gebeurde ook. Dat je niet werd uitgenodigd terwijl je er wel op rekende. Kinderen hechten veel waarde aan het verkrijgen van een uitnodiging, maar het  keuzeproces is soms volkomen ondoorgrondelijk. En tegelijkertijd vallen vaak dezelfde kinderen buiten de boot. Kinderen met andere interesses dan het gemiddelde kind, kinderen die in een ander milieu opgroeien dan dat de standaard is in een buurt, kinderen waarvan de ouders weinig contact hebben met andere ouders, kinderen die zelf geen feestje kunnen vieren omdat hun ouders zich het niet  kunnen veroorloven.

Nadelen van kinderfeestje samen vieren

Volgens de kinderpsycholoog die in het artikel van de NOS geciteerd wordt, kleven er ook nadelen aan het vervangen van de gewone kinderfeestjes door een groepsfeest. De belangrijkste is dat kinderen dan niet leren omgaan met tegenslag. Nou kan ik niet oordelen over het leven van andere kinderen, maar het dagelijks leven van mijn kinderen zou je, afhankelijk van je perspectief, kunnen bestempelen als één lange cursus ‘Omgaan met teleurstellingen.’ Teleurstellingen te over op een dag. Over dat we boerenkool eten, dat de teenslippers niet aan mogen als het vriest, dat ook vandaag weer niet twee uur op de Ipad mag worden doorgebracht of dat ze vlak voor ze naar bed gaan geen chocolademueslireep met ‘Jill-touch’ mogen maken. Maar ook sociale teleurstellingen. Elke dag vindt op het schoolplein de koehandel plaats die ‘speelafspraakjes maken’ heet. Hoe vaak gebeurt het niet dat een kind in tranen is, omdat het dacht een afspraakje te hebben met vriendje X. Maar vriendje X had ook een afspraakje met vriendje Y. Of wat te denken van het verliezen van de voorleeswedstrijd, het als laatste gekozen worden bij de gymnastiek etc. Nee, het kinderleven is geen pretje als je er eens wat langer bij stilstaat. Genoeg momenten om te oefenen met tegenslagen, zou ik tegen de kinderpsycholoog willen zeggen.

‘Maar als volwassene nodig je toch ook alleen maar mensen uit die je leuk vindt,’ was een ander argument van de kinderpsycholoog. Dat dacht ik niet! Met vriendin A. zijn de fratsen die haar jaloerse schoonmoeder jegens haar uithaalt steevast onderwerp van gesprek tijdens een avondje wijn drinken, maar elk jaar begroet ik haar weer even hartelijk op de verjaardag van mijn vriendin. En de norse overburen zijn evenmin weg te denken op het feestje van H. Want ja, de buren van nummer 10 en nummer 14 zijn leuke feestvierders die hij graag op zijn verjaardag heeft. Om dan die van nummer 12 over te slaan……..
Volgens mij nodigen we allemaal gasten uit die we eigenlijk niet zo leuk vinden, maar die we nou eenmaal niet kunnen of willen weigeren. En hoe erg is dat eigenlijk?

Groepsfeestjes lossen ook een heleboel eerdere dilemma’s op waar ik al eerder over schreef. Geen gedoe met kinderfeestjes op dezelfde dag, minder dagen waarop er op los gesnoept wordtBroertjes en zusjes zijn sowieso ten strengste verboden.
Nee, ik heb hard zitten kniezen op de mogelijke nadelen van een groepsfeest, maar ik kan er maar eentje bedenken. Want toffe kinderfeestjes met de hele klas, die vier je dus niet thuis;)

Heb jij een beter argument waarom groepsfeestjes geen goed idee zijn?

Meer lezen over ingewikkelde feestdilemma’s?

Graag een kinderfeestje thuis vieren, maar ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Geen nood! Fluks&Vier biedt originele complete kinderfeestpakketten. Wat dacht je van een postbodefeestje of een reis om de wereldfeest?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *