Mijn dieetbijbel: tips om af te vallen na te veel taart

Tips voor afvallen na te veel taart

Hij zegt echt: ‘eet me op’

Mijn weegschaal heeft het momenteel wat zwaarder dan normaal. Dat zit zo: tussen 20 februari en 26 maart hangen wij drie keer de slingers op, voor de man, de middelste dochter en mezelf. En een feestje zonder taart, dat bestaat voor mij niet. Aangezien er na een feestje altijd wel wat lekkers overblijft en ik veel vanuit huis werk, vier ik regelmatig een afterparty in mijn eentje. Tel daar een paar paasdagen met heerlijke brunches en een kilo chocolade eitjes bij op en je snapt dat mijn weegschaal zich genoodzaakt ziet 2 kilo bij mijn normale gewicht op te tellen. Tijd voor actie.

Lijnen na een feestje

In moeilijke tijden kan ik terugvallen op mijn dieetbijbel. Of liever gezegd: een ‘zo word en blijf je slankbijbel’. Want van de dieetgoeroe die deze bijbel schreef mag je niet in diëten denken. Als je op dieet bent, moet je van alles en mag je niks. En dat is dus fout lieve mensen. Maar daar kom ik nog op terug.

Mijn vriendinnen en familie heb ik al doodgegooid met de pijnlijk ware oneliners uit haar boek. Want als ik ergens lyrisch over ben, moet iedereen het weten. Omdat ik de beroerdste niet ben, deel ik ze ook met jullie. Voor de liefhebber overigens, niet omdat ik denk dat jullie het nodig hebben. Of omdat ik aandelen in de dieetgoeroe heb.

Het geheim van slanke mensen

‘Het geheim van slanke mensen’ heet mijn bijbel, geschreven door Mieke Kosters. Het was nogal een bestseller de afgelopen 5 jaar dus grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt. Inmiddels heeft ze een nieuwe versie geschreven: Skinnyminds. En het geheim van slanke mensen.

Met dit boek viel ik na mijn tweede zwangerschap 13 kilo af en die zijn er, op de periode rond mijn derde zwangerschap na, ook niet meer bijgekomen. Het was een succes dus, dus ik stap ook nooit meer over naar een nieuwe goeroe.

Spoileralert: het geheim van slanke mensen is niet zo spannend. Slanke dennen eten niet te veel en bewegen voldoende. Helaas, Mieke Kosters heeft geen trucjes waardoor je alles kunt blijven eten wat je altijd al at.

Moet je daarvoor een boek kopen Karijn, dat kan toch iedere halve gare bedenken?

Inderdaad, maar waarom doen heel veel mensen dat dan niet? Omdat ze (en ik dus ook) redenen bedenken waarom zij dat dus niet kunnen. En dat is waar Mieke ster in is: uitleggen welke denkpatronen ten grondslag liggen aan je eetbuien, aan het stiekem snoepen in de keuken zodat je kinderen het niet zien en aan het toch niet gaan sporten terwijl je dat wel met jezelf hebt afgesproken. Veel voorbeelden uit haar boek zijn herkenbaar en best genant als ze zo op papier staan.

En je bent gewaarschuwd, ze spaart je daarbij niet. Ze maakt korte metten met de zielepiet, de sociale eter, de zwaar gebouwde en de onsportievelingen van deze wereld. Wil je afvallen? Dan zal je er iets voor moeten doen. De belangrijkste boodschap in ‘Het geheim van slanke mensen’ is: neem de regie over je eet- en beweeggedrag.

Wat mij hielp is dat ze haar eigen ervaringen met afvallen beschrijft en vertelt wat er in haar (en ook in jouw) hoofd gebeurt op het moment dat jij moet beslissen of je op dat feestje toch die extra bitterbal eet. Of waarom je ’s avonds na een drukke dag wel naar de la loopt waar de chips liggen, terwijl je net twee dagen op dieet bent. En ze legt uit hoe je die patronen kan veranderen waardoor je niet gaat (over)eten.

Slankmantra’s

In het boek staat een aantal oneliners die voor mij een soort mantra’s zijn geworden. Mijn favoriet:

Stop de peuter in jezelf.

Je snapt hem meteen hè? Je peuter die iets wil en wel NU. Die thuis voor de keukenla staat te schreeuwen en te stampvoeten: ‘Koekieeeeee, KOEKIE, KOEKIE. Nee nu!!’

Ook in mij zit zo’n peuter. Want waarom moet ik dat laatste stukje zelfgebakken appeltaart met knapperige korst eten, terwijl ik gisteren ook al een stukje had? Nou, zegt dat stemmetje in mijn hoofd: het is er NU nog, morgen is het niet meer goed. En hoe vaak eet je nou zelfgebakken appeltaart met knapperige korst. Dat is je lievelingstaart, geniet er van als het kan. En één zo’n stukje taart is echt het einde van de wereld niet hè.

Maar als je naar Mieke luistert dan ga je al niet eens in discussie met jezelf, want jij weet dat je dan verliest. Dat stukje gebak schreeuwt echt niet ‘pick me, pick me.’ Dat zit in jouw hoofd. Er zijn kansen zat om later weer eens zo’n lekker taartje te eten.

Wil je nu eten of wil je straks slank zijn? Zeg dat zinnetje maar eens heel vaak hardop tegen jezelf. Ook als je jezelf heel zielig vindt, omdat je een moeilijk gesprek had op je werk, je zoon in zijn bed had geplast en je dochter voor de derde keer haar glas melk over tafel gooide.

je lichaam is geen kliko

Echt niet, zorg er goed voor

Mijn lijf is geen kliko.

Als je je lichaam eens als een vuilcontainer gaat beschouwen waar alle kliekjes in worden geschoven, dan ga je in ene toch heel anders kijken naar die halve tosti op het bord van je kind. Waarom zou je die opeten als je je eigen lunch al op hebt. Je bent toch geen afvalverwerkingsbedrijf? Ik ben hierdoor echt gestopt met het eten van dingen die ‘zonde zijn om weg te gooien’ als ik al genoeg gegeten had.

Eet alleen het allerlekkerste

Eet alleen dat wat je een 8, 9 of 10 geeft. Dat vieze koffiekoekje bij de koffie op het voetbalveld? Niet echt lekker, dus niet eten. Maar wel elke avond je minimarsje als je daar intens van kan genieten.

En nog een paar andere tips waar ik veel aan had:

  • Wil je op een feestje wijn kunnen drinken of toastjes kunnen eten? Prima, maar compenseer dan door minder avondeten te nemen.
  • Een andere handige tip uit het boek: een tijdje alle calorieën bijhouden die je binnenkrijgt met een calorieënteller. Ik gebruik de app Fatsecret. Je voert alles wat je op een dag eet in op de app en die berekent hoeveel calorieeën je binnenkrijgt. Is soms wel schrikken.
  • Avondeten: altijd maar één keer opscheppen.
  • Tijdens het koken niet eten (ok, ik beken, die hanteer ik niet zo strikt).

Maar waarom nu toch die extra kilo’s Karijn?

Een heleboel van Miekes regels en inzichten zitten in mijn systeem. Maar de peuter in mij wordt tijdens drie feestjes en paasdagen zo gigantisch opstandig.  Opvoeden dus, en wel NU!

Vertel, heb jij ook een dieetgoeroe? Ik lees het graag!

Meer lezen?

Geen tijd om zelf kaartjes te maken en een kinderfeestje voor te bereiden? Bespaar jezelf voorbereidingsstress en ga voor onze originele kant en klare complete kinderfeestpakketten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *