Help, mijn kind wil niet naar een kinderfeestje! Wat nu?

kind wil niet naar een kinderfeestjeMijn kind wil niet naar een kinderfeestje, hij gaat liever naar de hockeytraining. Wat nu? Deze vraag stelde een lezeres ons. Een lastig dilemma, waar wij nog niet mee te maken hebben gehad. Mijn oudste dochter is dol op feestjes, zij grijpt elke kans op een feestje met beide handen aan. Wij gingen daarom te rade bij een aantal (ervarings)deskundigen. Lees hieronder het volledige dilemma en de reacties.

Het ‘mijn kind wil niet naar een kinderfeestje dilemma’ is als volgt:

“Mijn zoon van 9 is uitgenodigd voor het kinderfeestje van een vriendje. Het feestje valt tegelijk met de hockeytraining waar hij liever naar toe gaat. ‘Ik heb geen zin in dat feestje en ik speel nooit met S.’ was zijn korte antwoord op mijn vraag waarom hij niet wilde gaan. Nou speelt hij inderdaad niet zo vaak meer met het jongetje, maar vroeger wel. Ik ken de ouders van het jongetje goed en wil de relatie met hen en met het jongetje goed houden. Kan ik mijn zoon dwingen om naar het feestje te gaan?”

De reacties van onze ervaringsdeskundigen waren als volgt:

Linda de M., succesvol taboedoorbreker

“Geen zin? DAN MAAKT HIJ MAAR ZIN!
Het is heel goed om af en toe iets te doen waar je vooraf geen zin in hebt. Zeker als je daarmee een ander een plezier doet. Het vriendje heeft zich verheugd op zijn feestje en hoopt dat alle gasten komen. Gun het jongetje zijn feestje en laat je zoon naar het feestje gaan.”

Beatrijs R., etiquettespecialiste

“Een uitnodiging op beleefde wijze afslaan doe je door direct aan te geven niet naar het feestje te kunnen wegens andere verplichtingen. Wat die zijn, hoeft niemand te weten.
In dit geval gaat deze afzegvlieger niet op. Het vriendje komt er waarschijnlijk wel achter als uw zoon de hockeytraining prefereert boven het feestje. Aangeven dat uw zoon niet naar het feest komt omdat de vriendschap van uw zoons kant bekoeld is, is te confronterend en schadelijk voor de relatie die u met de ouders heeft.
Uw zoon zal zich in dit geval over zijn weerstand heen moeten zetten en toch gaan. Of u moet zowel de hockeytraining als het kinderfeestje op het laatste moment afzeggen vanwege een heftig en snel opkomend virusje. En dan wordt het netflixen, wel met de gordijnen dicht.”

Hannah, psycholoog en luizenmoeder

“Het is heel belangrijk dat een kind leert zijn eigen mening te ontwikkelen en zijn grenzen te bewaken. Wanneer het duidelijk aangeeft zich niet prettig te voelen bij het naderende verjaardagspartijtje behoren ouders naar hun kind te luisteren en zijn wensen te respecteren. Anders leert het kind niet voor zichzelf opkomen. Praat wel uitvoerig met je kind over zijn motieven om niet naar het feestje te willen. Mocht je het gevoel krijgen dat je kind niet wil vanwege mogelijk pestgedrag van de jarige, bespreek dit dan met de ouders van de jarige.”

Hetty Hippie

“Jouw kind wil niet naar een kinderfeestje en dat vind jij stom? Ik krijg sterk het gevoel dat dit niet over je kind gaat, maar over jou. Waarom stel je jouw belang, het behouden van een goede relatie met de ouders, boven het belang van je kind? Denk daar maar eens over na. Ik zou echt nooit zo dominant over mijn kind willen zijn.”

Kortom, aan diverse meningen geen gebrek. Heb je dit wel eens meegemaakt en hoe heb je dit opgelost? Of wat zou je in deze situatie doen?

Meer kinderfeestdilemma’s lezen?

Bekijk ons nieuwe Reis om de Wereldkinderfeestje en lees onze tips voor een aankleding in Wereldreisstijl!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *