Plannen en voorbereiden van een kinderfeestje doe je zo!

Een kinderfeestje organiseren kan een tijdrovende en stressvolle klus zijn. Zeker omdat je waarschijnlijk ook al een verjaardag te vieren hebt en jouw jarige kind mag trakteren op school. Lein Roelofsen van de Personal Planner is plancoach en moeder van drie kinderen. Oftewel, DE expert als het gaat om hoe je een kinderfeestje voorbereidt. In dit blog deelt ze haar tips voor een planning zodat jij relaxed én compleet voorbereid een kinderfeestje kan vieren. Je vindt hier ook een handige checklist!

Fluks en Vier planning en voorbereiding kinderfeestjes

Lein is personal planner van beroep en heeft als moeder van drie kinderen ruime ervaring met kinderfeestjes

Planning en voorbereiden kinderfeestje

Als ik Lein spreek over het voorbereiden van een kinderfeestje, valt ze meteen met de deur in huis. “De sleutel tot een succesvolle planning is terugplannen vanaf het einde. Het einde is in dit geval het kinderfeestje.” Oftewel: bedenk eerst wat het programma van het kinderfeestje wordt, bedenk bij elk onderdeel wat daar voor geregeld moet worden en ga dan stap voor stap terugplannen wat je wanneer voorbereidt. Bijvoorbeeld zo:

Programma kinderfeestje

Een kinderfeestje thuis en buitenshuis voltrekken zich vrijwel altijd volgens min of meer hetzelfde format:

 1. Binnenkomst
 2. Cadeautjes geven
 3. Wat eten en drinken
 4. Activiteit
 5. Pauze
 6. Activiteit
 7. Eten
 8. Kinderen wegbrengen/ laten ophalen

Met dit programma in het achterhoofd maak je van achter naar voren een planning voor het kinderfeestje.

Stap 1: wie nodig je uit en wanneer vier je het kinderfeestje?

De eerste stap bij het voorbereiden van een kinderfeestje is een datum prikken en een gastenlijst opstellen.
Hoeveel en welke kinderen uitgenodigd worden hangt af van a) de leeftijd van je kind b) de ruimte die je hebt om kinderen te herbergen en vooral c) de wensen van je kind. Wat betreft de vraag wie er uitgenodigd wordt: hanteer een tweetrapsvraagstelling. Vraag eerst aan je kind met wie het vaak speelt en vraag daarna wie van deze kinderen het wil uitnodigen. In het blog over tips voor het eerste kinderfeestje thuis lees je waarom.

Lees ook: hele klas uitnodigen voor een feestje?

Lees ook: één meisje uitnodigen op een feestje met alleen maar jongens.

Plan een datum, check eventueel of BFF’s op die datum kunnen. Lees hier de voor- en nadelen van het vieren van kinderfeestjes voor elke dag van de week. Onze tip: zaterdagmiddag.

Stap 2: Bepaal het programma

 • Overleg met je kind wat het graag wil doen op zijn kinderfeestje. Wil het een activiteit buitenshuis, reserveer dan direct een plekje bij de betreffende locatie. Zeker populaire activiteiten als Escaperooms zijn ver van te voren volgeboekt.
 • Maak een globale indeling van de ochtend of middag en geef er een globale tijdsindicatie bij. Reken voor het gehele feestje voor kinderen van 5 tot 6 jaar op maximaal 3 uur. Voor oudere kinderen op zo’n 3,5 tot 4 uur.
 • Ga je nog naar een andere locatie, vergeet dan niet om ruime tijd in te plannen voor het vervoer heen en terug. Voordat je acht kinderen in twee auto’s hebt, ben je zo een kwartier verder.  Reken voor binnenkomst, cadeautjes geven en wat eten en drinken ongeveer drie kwartier. Voor het eten naderhand een half uur. En zorg ook voor een drink-en plaspauze tussendoor van 15 minuten.
 • Bepaal per programma-onderdeel wat je nodig hebt en schrijf de boodschappen hiervoor op. Maak een onderscheid tussen houdbaar en niet-houdbaar. Alle houdbare spullen kun je ruim van te voren kopen. Bewaar ze samen in één doos. Dan hoef je niet alles weer bij elkaar te zoeken op de dag van het kinderfeestje. En de kans dat iets al opgegeten is voordat het partijtje start, is ook een stuk kleiner 😉
 • Ideeën voor een themafeestje vind je ook op ons blog. En wil je het jezelf makkelijk maken? Ga dan voor een compleet kinderfeestpakket, inclusief speurtocht, knutselactiviteit en alle toebehoren.
Voorbereiding kinderfeestje: download hier onze checklist

Download onze handige checklist!

Stap 3: Verstuur de uitnodigingen

Zo’n twee weken van te voren verstuur je de uitnodigingen. Maak je ze zelf/ samen met je kind? Plan dan ook daar tijd voor in de agenda. Ohja, zorg er voor dat je de adressen hebt van alle kinderen. Uitnodigingen uitdelen op school vinden wij geen goed idee, al is het maar vanwege de juf.

Zodra de uitnodigingen zijn ontvangen, kun je  van ouders de vraag naar de cadeauwensen van je kind verwachten. Maak dus een lijstje met cadeau-ideeën.

 

Stap 4: De Randzaken van de voorbereiding van je kinderfeestje

“Voor een optimale voorbereiding van het kinderfeestje is het belangrijk om over alle randzaken nagedacht te hebben”, aldus Lein. Niks vervelender dan op het feestje er achter komen dat kinderen een zware glutenallergie hebben, terwijl jij je hebt uitgesloofd op heerlijke unicorncupcakes. Om dan nog naar de supermarkt te moeten spurten voor een alternatief, das niet prettig. De randzaken dus. Zo snel mogelijk regelen:

 • Hulptroepen inschakelen
  Je kan niet zonder. Vraag hulp! Vind je dat moeilijk, stel er dan iets tegenover. Dat jij de ander helpt bij zijn/ haar feestje, of een keertje lekker kookt.
  Zorg voor minimaal drie volwassenen en geef ze allemaal een taakje. Maak iemand anders dan jijzelf verantwoordelijk voor de catering. Hoofd Patat zorgt bijvoorbeeld voor patat om 17 uur. Jij geeft van te voren aan waar de patat en de saus te vinden is, hoe het geserveerd moet worden en hoeveel er gemaakt moet worden. En zo delegeer je ook de taken naar Hoofd Speurtocht of Hoofd Vervoer.
 • Vervoer regelen. Ga je weg op het kinderfeestje, bedenk je dan hoe je er komt. Mocht je met heel veel kinderen op pad gaan, dan kan het handig zijn om een busje te huren. Maar anders red je het met eigen auto(s) en eventuele extra chauffeurs. Benader die wel op tijd!
 • Bedenk of je een uitdeelzakje of ander bedankje meegeeft aan het einde van het kinderfeestje. Zet de eventuele benodigdheden op het lijstje.
 • Bedenk wat je met broertjes en zusjes van de jarige gaat doen. Het kan een idee zijn om ze ergens te laten logeren. Dan heb je na afloop ook aandacht voor de jarige en het scheelt in de nadrukte.
 • Check bij de ouders van de uitgenodigde kinderen of rekening gehouden moet worden met allergieën.
 • Koop een bedankje voor de hulptroepen.
 • Zorg voor voldoende versier- en aankleedtijd.
 • Ouderborrel na afloop? Dat kan hartstikke gezellig zijn, maar ook voor stress zorgen. Tip om toch een borrel in relaxstand te vieren: kondig op de uitnodiging voor de kinderen de ouderborrel aan en vraag aan de ouders of ze iets willen maken. Bijvoorbeeld zo:“Na afloop van het feestje zin in een borrel? Hartstikke leuk. Ik zorg voor drankjes, neem jij een hapje voor 10 personen mee?”  Zeker weten dat de sfeer er goed in zit na afloop van het feestje. Zorg dat de spullen voor de borrel binnen handbereik staan als de ouders komen.
 • Plan na het feestje geen andere activiteiten, zodat je het feestje nog kan nabespreken met je kind en jijzelf kan bijkomen.

Stap 5: Versieren van de ruimte

Deze box met feestversiering diepen we elke verjaardag op uit de kelder

Deze box met feestversiering diepen we elke verjaardag op uit de kelder

 • Op de avond of ochtend voorafgaand aan het feestje pak je de doos er bij met alle spullen die je hebt gekocht voor het feestje. Als het goed is, vind je daar ook eventuele ballonnen, slingers of andere aankleding. Of als je zoals wij herbruikbare slingers en feestservies hebt, pak je de FEESTKIST uit de kelder en versier je het huis.
 • Dek de tafel en zet limonade en lekkers vast klaar in de keuken. Eten de kinderen pannenkoeken op het feestje? Bak die dan de avond of middag voorafgaand aan het feestje. Dan hoef je ze alleen nog maar op te warmen in de oven of magnetron. Scheelt een heleboel stress als je niet hoeft te bakken terwijl er zes hongerige apen aanvallen op elke pannenkoek die gebracht wordt.
 • Het feest hoeft niet PinterestPerfect te zijn. Een goede sfeer is 1000x belangrijker. Inderdaad, sfeervolle aankleding helpt daarbij, maar alleen als jij daar geen stress van hebt.
De feesttafel maak je met een paar ingredienten al gezellig

De feesttafel maak je met een paar ingredienten al gezellig

Stap 6: Zet je feestneus op en gaan met die banaan!

 • Hoe behoud je overzicht tijdens het kinderfeestje? Dat kan best lastig zijn met tien kinderen in een krappe ruimte en een flink programma. Het helpt enorm als je duidelijk bent naar de kinderen. Geef het programma in hoofdlijnen weer. Maak aan het begin van het feestje een paar basisafspraken met de kinderen. Die hoef je niet heel streng uit te leggen, maar wees wel helder in wat wel en niet mag.
 • En last but not least: blijf zelf rustig! Tuurlijk gaan er dingen anders dan gepland. Maar omdat jij hulptroepen hebt ingeschakeld, ruimte in het programma hebt voor onverwachte gebeurtennisen en alles voor het feestje al klaar hebt staan ben je flexibel.
 • Meer handige tips voor het organiseren van een kinderfeestje lees je hier.

En vind je de hele organisatie van een kinderfeestje best een toestand? Ga dan voor het gemak van een compleet voorbereid feestje thuis en koop een feestpakket in bijvoorbeeld een Postbodethema of Wereldreisthema.

Download hier de Checklist voor een perfecte organisatie van een kinderfeestje!
Voorbereiding kinderfeestje?  Een kind kan de was doen;)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *