Acht tips voor een geslaagd eerste kinderfeestje thuis

Fluks-en-Vier-tips-eerste-kinderfeestje-thuis-5-jaar

Als je 5 wordt, krijg je nog zo’n vrolijke feestmuts

In dit blog delen we onze tips voor een eerste kinderfeestje thuis. De meeste kinderen vieren vanaf hun vijfde verjaardag een kinderfeestje. En dat is behoorlijk spannend. Voor het kind maar ook voor de ouders. Kan best zijn dat je in het dagelijks leven open hartoperaties verricht of miljoenen euro’s voor klanten beheert, maar dat zo’n eerste kinderfeestje organiseren je slapeloze nachten oplevert. Welke kinderen nodig je uit, wat vinden ze leuk? Wat als ze, nog voordat iedereen binnen is, al de eerste voetbal door de ruit hebben geschopt?  Wat als je toch taart voert aan de lactose-intolerant en welk kind moest je ook al weer elk uur naar de WC sturen ……..En help, wat als ze de spelletjes ‘SUPERDUPER SAAIII’ vinden?

Geen nood! Fluks&Vier zet een paar superhandige tips voor je op een rijtje die je helpen je eerste kinderfeestmiddag met twee vingers in de neus door te komen.

Tips eerste kinderfeestje thuis voor 5-jarige

Al onze handige tips op een rijtje.

Wil je nog meer weten over de voorbereiding en planning van een kinderfeestje? Lees hier alle ins en outs en download de handige checklist!

  1. Nodig niet te veel kinderen uit

Een stuk of zes kinderen op het kinderfeestje van een kind dat vijf jaar wordt is een prima span of control. Voor veel kinderen zijn die eerste kinderfeestjes hartstikke spannend. Als ze zo jong zijn kan dat nog weleens resulteren in een huilbuitje (schrik niet als ze allemaal tegelijk in huilen uitbarsten, dat gebeurt vaker), een ongelukje hebben of extreem hieperdruk gedrag vertonen. Op een feestje met veel kinderen is het lastiger om alle kinderen aandacht te geven en ze  op hun gemak te stellen.
En daarbij is het ook jouw vuurdoop als organisator van kinderpartijtjes. Wie weet zeg je na afloop ‘Easy peasy, hoe te gek is dit!’. Maar het kan ook maar net een beetje tegenvallen. Maak het niet te gek en begin met een lage moeilijkheidsgraad. Maximaal zes kinderen op het feestje van je kleuter, dan is de lat wel hoog genoeg.

2. Stel de lijst met genodigden op aan de hand van een tweetrapsvraag

Het is mij al twee keer gebeurd dat ik aan mijn dochter vroeg wie ze graag op haar feestje wilde hebben en dat ze dan met een lijst van namen kwam aanzetten……. Waarvan ik er geen één had zien aankomen. Wie werden genoemd? Kinderen waarmee ze nog nooit had gespeeld, kinderen uit hogere klassen, kinderen die op een ander feestje waren geweest waar ze ook was geweest. Maar wie stonden er niet op? Haar trouwe speelkameraadjes. Geen idee hoe ze tot deze selectie was gekomen, maar het was duidelijk niet de mijne.
Daarom gebruiken wij nu in huis de tweetraps selectie:
1) Vraag aan je kind met welke kinderen het vaak en graag speelt. Maak daar een lijst van.
2) Selecteer uit deze lijst het gewenste aantal genodigden te komen of vul nog aan. Werkt stukken beter!

3. Verwijder vooraf al het Vtech- en ander decibelverhogend speelgoed uit je woonkamer

Ga vlak voor het eerste kinderfeestje begint nog even een rondje door je woonkamer. Zet loopfietjes in de schuur, zet de kinderpiano op de boekenkast en gooi al het Vtechspul achter slot en grendel. Ook dingen waar je kind heel zuinig op is, kun je beter niet op grijpgrage kinderhandjeshoogte neerzetten. Eventueel loslopende broertjes of zusjes op het kinderfeestje: opruimen en naar de oppas brengen.

4. Schakel voldoende hulp in

Minimaal drie volwassenen heb je nodig op het eerste kinderfeestje thuis. Ja, ook als je van plan bent niet zo heel veel te doen. Maar zul je zien dat als de eerste ouders al weer bijna op de stoep staan, jij nog de eerste frietjes in de pan moet gooien en je partner de tafel dekt, er net een kind voorover van de schommel kukelt. Tand door de lip. Dan ben je zo blij met een extra hulptroep paraat dat het kind liefdevol onder zijn hoede neemt.

5. Houd het eerste kinderfeestje van een 5-jarige KORT

Zo jong hebben ze nog geen enorme spanningsboog. Een feestje van 2,5 á 3 uur is lang genoeg. Als kinderen zenuwachtig zijn, zijn het extra intense uren.

6. Bespreek met de kinderen het programma van het kinderfeestje

Zeker als het eerste kinderfeestje is waar een kind naar toe gaat, is het slim om te vertellen hoe het feestje er grofweg uit gaat zien. Taartje eten, cadeautjes uitpakken, knutselen/ spelletjes spelen en eventueel nog eten. En dan weer naar huis. Schept heel veel rust. Een kinderfeestje is eigenlijk net als een ochtend in de kleuterklas: maak het zo voorspelbaar mogelijk.

7. Speel geen competitieve spelletjes op het eerste kinderfeestje

Op deze leeftijd kunnen niet alle kinderen al even goed omgaan met verlies. Dat leidt geheid tot kleine drama’s. Je kan best één spelletje hebben waarbij kinderen tegen elkaar strijden, maar organiseer niet een heel toernooi of een strijd tussen twee teams. Zijn ze ietsje te jong voor.

8. Houd het simpel

Zorg wel dat je genoeg spelletjes hebt en laat de kinderen ook even rondrennen. Speurtochten zijn hier heel geschikt voor. Bedenk een paar vraagjes en begraaf een schat waar ze naar moeten zoeken en je bent een heel eind. Laat ze niet allerlei ingewikkelde opdrachten doen waarbij ze ook nog eens moeten voortborduren op vorige opdrachten. Dat kan de komende zeven kinderfeestjes ook nog wel! Heb je geen inspiratie, geen tijd of vind je het lastig in te schatten wat kinderen leuk vinden? Kijk hier voor onze complete kinderfeestpakketten voor kinderen van 5 en 6 jaar.

Nog een laatste tip: Geniet er van. Want het is ook onwijs leuk om te zien hoe kinderen plezier met elkaar kunnen hebben.
Heb jij nog meer tips voor het organiseren van een kinderfeestje voor een kind van vijf jaar? Laat het hieronder weten!

Meer praktische tips lezen of inspiratie opdoen voor een feestje?

Graag een kinderfeestje thuis vieren, maar ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Geen nood! Fluks&Vier biedt originele complete kinderfeestpakketten. Wat dacht je van een postbodefeestje of een reis om de wereldfeest?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *