Hoe heurt het? Etiquette van het schoolkerstdiner

Fluks-en-vier-tips-kerstdiner-op-school

De kerstviering is voor kinderen één van de hoogtepunten van het schooljaar. Op veel scholen wordt er ’s avonds op school met zijn allen in de klas gegeten. Meestal maken de ouders iets voor het kerstdiner. De één zorgt voor een warm hapje, de ander doet de drankjes en weer een ander maakt een toetje. En terwijl de kinderen samen eten en liedjes zingen, staan de ouders op het schoolplein rond de vuurkorf.

Dat klinkt hartstikke gezellig allemaal, en dat is het ook. Maar…..er zijn wel wat ergernisjes en gedoetjes rondom de kerstviering. Misselijke kinderen, misselijke ouders, roddel en acherklap. Soms hoor. De meeste gedoetjes zijn gemakkelijk te voorkomen. Het leek me dan ook een goed idee om de etiquette rondom het kerstdiner op te schrijven. Paar regeltjes om je wegwijs te maken in het schoolkerstdinerland. Doe er je voordeel mee.  Dus bij deze: tips voor het kerstdiner op school!

 1. Houd je in met de glühwein

  Glühwein is verraderlijk spul. Supergezellig om met andere ouders op het schoolplein bij de vuurkorf de laatste nieuwtjes uit te wisselen. En als een ouder oppert om er een glühweintje er bij te drinken, stemt iedereen mee in. En dan moet de volgende beker gehaald. En daarna is het jouw beurt om naar het kraampje te lopen. Je begint al een beetje te giechelen en te waggelen. Voor je het weet ben je in een uur een liter glühwein verder, heb je gekird hoe knap de meester van je kind is en stond je haar bijna in brand, omdat je de vuurkorf even over het hoofd zag. Bespaar het je kind. En jezelf.

 2. Maak niet te veel

  Op de meeste scholen hangen intekenlijsten waarop een aantal hapjes en drankjes staat waar je uit kan kiezen. Vaak staat daar ook achter voor hoeveel kinderen je iets maakt. Houd je daar aan! Er wordt zoveel gemaakt dat er, ook als je je aan de hoeveelheden houdt, er nog superveel over is. Zonde van je werk als je driekwart mee naar huis neemt om het daar in de container te kieperen. En ik heb altijd last van mijn Hongerige Kindjes in Afrika Complex dat rond Kerst weer opspeelt.

 3. Houd het simpel

  Ok, het kan zijn dat jouw kinderen wel dol zijn op truffelrisotto met schorseneren, maar de meeste kinderen maak je blij met simpele gerechten. Dus komkommertjes die je een beetje gezellig serveert, is prima. Maar geen salade van veldsla met feta, pastinaak en granaatappelpitjes. Grote kans dat ze deze links laten liggen. Tuurlijk, als ze wat ouder worden, kan je best iets uitdagenders voorschotelen. Maar het schoolkerstdiner is niet het moment om aan culinaire opvoeding te doen.

 4. Het kerstdiner is voor iedereen

  Dus ook voor kinderen die halal of koosjer eten. Of allergieën hebben. Ik hoorde van een school die op de intekenlijst al halalhapjes hebben opgenomen, of glutenvrije warme gerechtjes. Uiteraard kunnen vrijwel alle kinderen rauwkost eten, maar het zijn geen konijnen hè? Hoe fijn is het als je ook iets warms kan kiezen tijdens het kerstdiner. Is er geen intekenlijst waar de gluten- lactose- en halalhapjes al op staan, organiseer dit dan zelf met enkele ouders.

 5. Maak er wat van!

  Zodra de intekenlijsten bij de klaslokalen hangen, zijn ouders er als de kippen bij om zich in te schrijven. De drie P’s zijn favoriet: Poffertjesspies, Pizzaatjes en Pannenkoekspiraaltjes. Je hebt er niet veel werk aan, maar net genoeg om het nog wel als een zelfgemaakt hapje te beschouwen, het ziet er leuk uit en kinderen vinden het vaak lekker. Heb jij zo’n gerecht te pakken? Lucky you!
  Heb je alleen nog te kiezen uit rauwkost, het stokbrood of de drankjes? Prijs jezelf gelukkig dat je er geen werk aan hebt. Maar maak er wel iets van. Serveer het stokbrood op een houten plankje, doe de roomboter in een kerstvormpje, giet de limonade in een extra gezellige kan en serveer een de rauwkost in een gezellig schaaltje. It’s all about the magic touch!

 6. Een bonustip voor ouders die weinig helpen op school:

  Compenseer gebrek aan hulp gedurende de rest van het schooljaar niet met enorm ingewikkelde creatieve gerechtjes.
  Dat maakt je status bij de andere ouders alleen maar slechter. Of je nou alle vrijwilligerstaken op school op je opneemt of je nooit wil of kan helpen op school: doe wat je wil, waar jij je prettig bij voelt en wat voor jou mogelijk is. “We respecteren elkaar,” zo leren mijn kinderen bij de kanjertraining. En dat is ook zo.
  Maar verander bij het kerstdiner nooit de status quo. Dat wordt niet gepikt. Ga dus niet lopen pronken met een metershoge kerstboom van bladerdeeg met kerstballen van gekleurde kerstpannenkoekjes, als je de rest van het jaar geen luizen pluist, voorleest of kinderen naar de bibliotheek meeneemt. Houd het simpel. Zie punt 3.

Iemand nog aanvullingen?
Behoefte aan meer etiquette? Lees dan dit blog over uit eten met je kinderen.

Meer praktische tips lezen of inspiratie opdoen voor een feestje?

Graag een kinderfeestje thuis vieren, maar ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Geen nood! Fluks&Vier biedt originele complete kinderfeestpakketten. Wat dacht je van een postbodefeestje of een reis om de wereldfeest?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *