Waarom ik gruwel van prinsessen- en piratendiploma’s

diploma inflatie

Diploma inflatie

Diploma inflatie: het begint bij de trend in kinderland, die van het strooien met diploma’s.
Mijn dochter van 7 heeft meer diploma’s dan ik in 36 jaar bij elkaar heb gesprokkeld. En dat is niet gelogen. Ze heeft drie zwemdiploma’s, haar veterstrikdiploma, een pietengymdiploma, kraamverzorgstersdiploma, verkeersveiligheidsdiploma, dapperheidsdiploma van het ziekenhuis, speurdersdiploma, prinsessendiploma en een heksendiploma. En dan ben ik er nog wel een paar vergeten. Overal – behalve op school- wordt met diploma’s gestrooid, en niet in de minste plaats op kinderfeestjes.
Nou zullen de meesten van jullie deze diploma’s als iets onschuldigs zien, maar ik pieker me suf over de uitwassen van dit fenomeen:  diploma-inflatie en lui kroost.

Diploma inflatie

Aanwezig zijn op een kinderfeestje is geen prestatie. Dat is net zoiets als dat ik een gouden medaille zou krijgen van het NOC*NSF omdat ik een hele avond op de bank heb liggen Netflixen, terwijl ik ondertussen een bak ijs naar binnen werk. Je hoeft er niks moeilijks voor te kunnen, hebt niet maanden ergens voor moeten oefenen en je hebt niks waar je stikzenuwachtig voor bent. Je hoeft niks, alleen er te zijn en superleuke dingen te doen.
Als overal maar lukraak diploma’s worden uitgedeeld, hoe snappen de kindertjes dan dat een echt diploma waarde heeft én verdiend moet worden?  Nee, ik snap het wel hoor, al die zittenblijvers in HAVO 4. En dat begint dus allemaal bij de kinderfeestjes.

Prinsessendiploma

“Ja, maar op zo’n prinsessenfeestje doe je allerlei dingen die prinsessen ook doen. Dan is het toch leuk dat, als je dat allemaal kan,  je daar een beloning voor krijgt in de vorm van een diploma?” zei een vriendin tegen mij. Dat vind ik helemaal niet leuk. Mijn dochter denkt nu dat als ze maar goed genoeg kan wuiven en thee kan drinken met haar pink omhoog, ze prinses kan worden. Terwijl goed beschouwd er maar één mogelijkheid voor haar is om prinses te worden. En dat is door één van de beminnelijke koninklijke prinsesjes te schaken. Tuurlijk, alles is mogelijk maar ik geef het weinig kans. En wie mag haar dit gaan uitleggen? Juist ja…..

Maar veel erger is als een kind niet alle spelletjes heeft gedaan, het hoogstwaarschijnlijk toch het prinsessendiploma krijgt. Want ja, het moet wel gezellig blijven op zo’n feestje. Maar kom daar maar eens om bij je rijexamen. “Ik heb vandaag niet zo’n zin in de hellingproef. Maar hé, ik ben hier toch helemaal naar toe gekomen en we hebben het gezellig. Waar maak je je druk om? Ik kan heel veel bijzondere verrichtingen wel. Fietsen zonder handen aan het stuur bijvoorbeeld? ”
En wie mag straks al die herexamens gaan betalen? Juist ja……. En dat komt dus allemaal door die diploma’s op die kinderfeestjes.

Jij nog wat te klagen 😉 ?

Meer lezen?

Bestel nu ons Postbodefeestje of Jokerfeestje. Gegarandeerd diplomaloos!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *