Wel of geen gezonde kindertraktatie op school?

Fluks-en-vier-wel-of-geen-gezonde-kindertraktatie

Wel of geen gezonde kindertraktatie

‘Gezond trakteren,’ is het advies van de school van mijn dochter die bijna jarig is en dus mag trakteren. Daar verheugt ze zich enorm op. Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik krijg altijd kippenvel van ‘gezond trakteren.’ Ik vind het dan ook een dilemma: wel of geen gezonde kindertraktatie?

Het doet me denken aan mijn eigen schooltijd. Aan hoe blij je was als een klasgenootje jarig was en met een grote mand de klas binnenkwam. En hoe teleurgesteld als dan onder de geruite theedoek niet de door jou zo vurig gewenste cakejes piepten, maar je getrakteerd werd op een lachend gezichtje op een half rotte mandarijn. Met pitjes. Die je dan wel op moest eten omdat het anders zo zielig was voor de jarige. Ik vind gezond trakteren bijna een contradictio in terminis.

Gezonde en lekkere kindertraktatie?

Niet dat ik niet van gezond eten houd. Ik eet ook heel erg gezond, naast de koekjes en snoepjes die ik op dagelijkse basis verorber.  Maar bij een verjaardag hoort iets lekkers, en het liefst iets zoets, zo vinden althans de meisjes in ons huishouden. En daar schuurt de combinatie met gezond. Hartig, vitaminerijk, voedzaam én lekker is goed te vinden. Maar zoetigheid in de gezonde variant is een moeilijke kwestie.
Hoewel, in de zomer gezond trakteren, dat is eigenlijk geen enkele moeite. Bosbessen, aardbeien en meloen zijn zo lekker dat zelfs ik het een traktatie zou noemen als ik het voorgeschoteld kreeg.

Maar mijn dochter is in de herfst jarig. En dan zijn het peren en appels die de fruitschappen domineren. Lekker fruit hoor, maar daar op trakteren is net zoiets als trakteren op een volkoren boterham. Daar kleeft weinig feestelijks aan. In de herfst zijn de mandarijntjes natuurlijk op hun best. Maar mijn jeugdtraumaatje vergeet ik niet en dus zullen mijn kinderen nooit op een mandarijn trakteren.
De trend om taart en cake te zoeten met natuurlijke suikers doen de kinderhartjes hier in huis ook niet sneller kloppen. Bananencakjes? Ze worden lauw ontvangen. En ik begrijp het wel. Het smaakt best, maar heeft niet zo’n knapperig korstje als al die dingen waar wel gewone suiker in zit.

Idee: kleine kindertrakatie

Het liefst zou ik dan ook meegaan in het idee van mijn dochter om iets lekker ongezonds te trakteren. Maar ja, dat advies van de school hè. Het is een dilemma. En ik begrijp het advies ook wel. Er zijn al zoveel trakteermomenten in het jaar en de hoeveelheid suiker die wij Nederlanders eten schijnt enorm te zijn. Maar ja, op je eigen verjaardag mag je toch trakteren wat je het allerlekkerst vindt? Doen we gewoon een KLEINE maar lekkere en ongezonde traktatie. Geen grote cupcake maar een mini, met wat zilveren parelsnoepjes er op. Een klein beetje slagroom er bij. Een paar van die roze eetbare vlinders, dat kleurt zo mooi. Verder niet. Een vleugje chocoladestrooisel. Likje caramelsaus. En een roze spekkie, om het af te maken.

Meer lezen over ingewikkelde feestdilemma’s?

Graag een kinderfeestje thuis vieren, maar ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Geen nood! Fluks&Vier biedt originele complete kinderfeestpakketten. Wat dacht je van een postbodefeestje of een reis om de wereldfeest?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *