,

Zwemfeestje: vanaf welke leeftijd en andere tips

zwemfeestje welke leeftijd tips

Vanaf welke leeftijd vind jij een zwemfeestje ok?

Een zwemfeestje als kinderfeest: durf jij dat aan en vanaf welke leeftijd vind jij dat oké? In dit blog delen we tips voor het geven van een zwemfeestje waarbij veiligheid vooropstaat. En doe meteen de checklist van VeiligheidNL om te zien of jij de risico’s van kinderen in en bij het water goed inschat.

Gevaar van water

Laten we maar met de deur in huis vallen: verdrinking is doodsoorzaak nummer 1 onder jonge kinderen (0 tm 4 jr). De meeste verdrinkingen gebeuren overigens in en rond het huis. Maar kinderen vanaf 5 jaar lopen het meeste risico om te verdrinken in drukke zwembaden, bij recreatieplassen of in water met stroming.

Ik ben zelf panisch voor de combi water en kinderen. Wij stonden een keer op een camping met een groot opzetwembad. Je moest met een trapje naar boven klimmen om in het zwembad te geraken, maar er stond geen hekje voor. Ik heb de hele vakantie slecht geslapen. ‘s Nachts schrok ik wakker en checkte of mijn dochter nog in het compartiment naast ons lag. En overdag hield ik haar nauwlettend in de gaten, doodsbenauwd voor als ze toch…. En die angst is misschien wat overdreven, maar hij is niet ongegrond. Je kind een paar seconden uit het oog verliezen in de buurt van water kan onvermijdelijke consequenties hebben. Een zwemfeestje vieren wil ik dan ook niet. Maar om voorbereid te zijn als de vraag naar een zwemfeestje komt, zocht ik uit vanaf wanneer zwemmen op een kinderfeestje enigszins verantwoord is.

Vanaf welke leeftijd zwemfeestje?

Een zwemdiploma is de minimale voorwaarde voor het geven van een zwemfeestje. Maar, een zwemdiploma is net als een rijbewijs: het betekent dat een kind startbekwaam is, niet dat het een geoefende zwemmer is.  VeiligheidNL  doet onderzoek en geeft informatie omtrent veiligheid in de leefomgeving. In haar ‘checklist rondom water’ geeft ze aan dat kinderen tussen de 5 en 7 jaar continue in het vizier gehouden moeten worden, ook als ze al een diploma hebben. Kinderen kunnen tot die leeftijd gevaar nog niet goed inschatten. Op een kinderfeestje met acht kinderen lukt het je waarschijnlijk niet om alle kids binnen jouw zicht te houden.

Vanaf dat kinderen 8 jaar zijn, zorg je dat je altijd weet waar je kind is, in en bij het water. Zo luidt althans het voorschrift van VeiligheidNL. Dat is tijdens een zwemfeestje hoogst waarschijnlijk wel te organiseren. Maak daarom vooraf altijd goede afspraken met alle kinderen. Als ze naar een plek verder weg gaan, moeten ze dat even melden.

Gezien de richtlijnen lijkt een zwemfeestje mogelijk vanaf 8-jarige leeftijd. Als kinderen ten minste een zwemdiploma hebben. Check altijd vooraf of dat het geval is. Zo moest de moeder van een vriendin ooit tijdens een zwemfeestje een jongen al bijna van de bodem, nog voordat iedereen goed en wel in het water lag. Hij bleek geen zwemdiploma te hebben maar dus ook geen vrees voor water….. Het liep goed af trouwens. En de jongen mocht daarna alleen nog in het peuterbad.

De checklist van VeiligheidNL in en rond water

De checklist van VeiligheidNL

Voldoende hulp bij zwemfeestje

Schakel voldoende hulp in. Wil je inderdaad alle kinderen goed in de gaten kunnen houden, dan zijn, afhankelijk van het aantal uitgenodigde kinderen, minimaal twee maar liever meer begeleiders nodig. Het is prettig als één ouder op een vaste plek in het zwembad of bij het zwemmeer verblijft. Zo’n centraal punt is handig voor de nodige pauzes, maar ook als een kind de anderen is kwijtgeraakt. En zorg ook altijd voor minimaal één ouder in het zwembad.

Beperk het aantal kinderen

Hoeveel kinderen je uitnodigt voor een zwemfeestje hangt van allerlei factoren af, maar dus ook van de hoeveelheid begeleiding. In het algemeen: maak de groep niet te groot. Open deur, maar zes kinderen in de gaten houden is heel wat makkelijker dan tien.

Kies een overzichtelijk zwembad

Voor zowel de kinderen als de ouders is het prettig om een zwemfeestje te vieren in een niet te groot zwembad waar je voldoende overzicht over hebt. Een zwembad zonder een oneindige hoeveelheid hoekjes, baden, waterkolken en bubbelbaden. Het voorkomt dat kinderen verdwalen en als ouder heb je overzicht over wie waar bommetjes maakt of van de glijbaan vliegt.

Ga op speciale gezinstijden

Veel zwembaden hebben speciale openingstijden voor gezinnen. Pubers en andere kinderen die zelfstandig naar het zwembad komen, zijn dan niet welkom. Meestal is het dan rustiger in het zwembad. Althans, het gaat er in ieder geval veel minder ruig aan toe. Minder kans op rondwapperende ledematen of opgeschoten jongens die kleine meisjes op de trap naar de glijbaan sommeren ‘niet zo slohoom te doen.’ Er bestaan ook zwembaden die je voor een paar uur kunt afhuren, inclusief badmeesters, dat is helemaal fijn!

Geen diplomaloze broertjes of zusjes mee

Of broertjes en zusjes meegaan tijdens een kinderfeestje is sowieso al een dilemma, maar als ze nog geen diploma hebben, is het verstandiger om ze niet mee te nemen. Zij hebben dan al een flink deel van je aandacht nodig die je dus niet op de anderen kunt richten.

Vanaf welke leeftijd mag jouw kind een zwemfeestje als kinderfeestje?

Meer lezen over de veiligheid rond kinderfeestjes of andere feestdilemma’s?

Geen zwemfeestje vieren, maar een toffe speurtocht doen en originele knutsel maken? Ga dan naar de webshop van Fluks en Vier voor complete kinderfeestpakketten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *